Julkaistu

Hamppu elintarvikkeena

Kasvisproteiinit täydentävät upeasti ruokavaliotamme ja ovat nykyään helppokäyttöisissä muodoissa saatavilla. Hamppu on mielestäni erityisen ihastuttava monipuolisuudessaan, siksi haluankin tähän jakaa tietoutta siitä.

Hamppu (Cannabis sativan hyötylajike) on Suomessa vanha viljelykasvi, josta tehtiin aikanaan kestäviä köysiä, purjeita ja vaatteita. Hamppukuituja käyttämällä saatiin kestävyyttä myös paperiin. Ennen keinokuitujen tuloa hamppua viljeltiin Suomessa melko laajalti. Tämä monikäyttöinen ja ravitsemuksellisesti arvokas kasvi on palannut viimein ruokapöytiimme.

Hampunsiemenissä on 24% proteiinia, ja aminohappokoostumus on täydellinen. Siemenet sisältävät kaikkia ihmisen solujen rakentamiselle välttämättömiä aminohappoja! Jopa yli kolmannes hampun siemenestä on ravitsemuksellisesti erittäin arvokasta öljyä. Hamppuöljyssä on yli 80 % monityydyttymättömiä rasvahappoja, joista pääosa on ihmiselle välttämättömiä omega-3 – ja omega-6 -rasvahappoja. Hamppuöljyn rasvahappokoostumus on monipuolisempi kuin tavallisimmin käytettyjen kasviöljyjen ja se on ihmiselimistölle ihanteellisessa suhteessa.

Hamppuproteiini
Hamppufarmin luomuhamppuproteiini

Hamppu on ympäristöystävällinen vaihtoehto, koska sen viljelyssä ei tarvita tuholais- eikä rikkakasvihävitteitä. Sillä voitaisiin myös korvata ulkomaisen soijan käyttöä monissa elintarvikkeissa. Eläimillekin se on varsin sopivaa ravintoa ja sillä voitaisiin korvata soijan käyttö rehuissa.

Öljynpuristuksesta jäljelle jäänyt rouhe on ruoanlaitossa paitsi kokonaisia siemeniä helpompi. Rouheen öljypitoisuus vaihtelee valmistajan mukaan, mutta on yleensä noin 10 %. Siksi rouhepussi kannattaa tyhjentää ilmatiiviiseen purkkiin ja säilyttää jääkaapissa, jotta rasvat eivät härskiintyisi. 

Vegaaniliiton sivulta löytyy hyviä reseptejä joita kokeilemalla aukeaa aivan uusi maailma. Itse valmistetut “kermat” ja jukurtit vaikuttavat mielenkiintoisilta ja sopivat erittäin hyvin sekasyöjänkin ruokavalioon.

Vielä kun hyviä hamppukankaita olisi saatavilla! Puuvilla on suurempana prosenttina niissä, joita olen löytänyt joten paremmista ehdokkaista saa antaa vinkkejä.