Julkaistu Jätä kommentti

Puotipuksun juttuja

Tervehdys! Olen Aurinko-Marika, Pienen Erikoispuodin sielu. Vastaan Puodin toiminnasta melko monitahoisesti. Olen opiskellut eri aloja ja käytän kokemustani hyödyksi puodin pidossa.

Olen aina ollut kiinnostunut ihmisestä osana luontoa ja suhteessa siihen. Moni ekologiseksi luokiteltava asia on tuttu ja tärkeä jo lapsuudesta mutta keskittymiskykyni ei riitä yleensä syventymään tarkempiin yksityiskohtiin, siksi olen iloinen että on muita jotka jaksavat pilkkoa asiat ja ilmiöt palasiksi ja selittää ne kansantajuisesti ja voin heidän tekstejään lainata.

Joskus harvoin jotain yksityiskohtaista jää mieleen, yleensä vain omaksun ytimen vaikka en osaa selittää miten siihen päästiin. Pystyn tarkastelemaan asioita useammalta kantilta yhtä aikaa enkä näe asioita yleensä mustavalkoisina. Tykkään etsiä ratkaisuja asioihin.

Tässä blogissa tuon esille helppoja tapoja elää ekologisempaa elämää valinta kerrallaan, esittelen mainioita tee-se-itse-juttuja ja toimiviksi koettuja kierrätysideoita. Saatan myös pohtia joidenkin tuotteiden kokonaisekologisuutta ja vaihtoehtoja nykyisin käytössä oleville tavoille suhtautua ekologiseen elämäntapaan.

Ei ole vain yhtä tapaa, se on selvä. Toivon herättäväni myös keskustelua, jossa kaikki osapuolet saavat uutta tietoa ja oivalluksia omaksi ilokseen ja hyödykseen. Tervetuloa pikkukylän pienen puodin puotipuksun maailmaan!

Curly Girl- metodia mukaillen

Kirjoitan aiheesta, joka tuntuu tulevan vastaan nyt joka tuutista. Kirjoitan siitä ekologisena hiustenhoitomenetelmänä. Tästä Ylen uutiseen aiheesta, jos se ei ole entuudestaan tuttu.

“Tukka hyvin, kaikki hyvin” on tuttu vanha sanonta joka omalla kohdallani on aina pitänyt paikkaansa. Kiharat mielletään hienommaksi kuin suorat hiukset ja niitä on tavoiteltu kautta aikain erilaisten viritysten avulla; kuumista piippausraudoista pehmeisiin vessapaperirusetteihin joilla voi myös nukkua. Toisaalta moni, jonka hiukset tahtovat taipua kiharalle, pyrkii kaikin tavoin suoristamaan kutrinsa.

Itselläni on vain lievästi laineiset hiukset mutta kiharahiuksisen identiteetti ja vuosien kihartamisen jälkeen otin jälleen permanentin, jonka tiesin kuivattavan hiuksia rajusti. Vaihdoin palashampoon käsitellyille hiuksille tarkoitettuun palaan ja hoitoaineena käytin alkuun Nilotica-sheavoita puristelemalla sitä kuivuviin hiuksiin kauttaaltaan maltillisesti. Sain Helmi-hoitoainepalan käyttööni ihan ensimmäisten joukossa ja ihastuin heti. Tuloksena oli heti kauniimmat kiharat. Parin viikon päästä hennasin hiukseni ja ennen värjäystä teen aina syväpuhdistuksen, joka onkin yksi vaihtoehto metodin aloituksessa. Tähän käy myös saippua. Värin huuhtelun jälkeen pesin hiukseni hoitoainepalalla ja lisäsin Niloticaa koko pituuksiin. Hiukset saivat kuivua vapaasti. Tuloksena oli ilmavat, ravitut ja kauniisti kihartuvat helpot hiukset. Pesuvälinä sama viikko kuin tähänkin asti.

Helmi- hoitoainepala soveltuu luonnonmukaiseen kiharoiden metsästykseen.

Seuraavan pesun yhteydessä otin käyttöön ploppauksen eli hiukset kootaan pehmeään puuvillakankaaseen vartiksi tai muutamaksi tunniksi ja mitä vain siltä väliltä, vanhaan t-paitaan kun niihin ensin on lisätty jätettävä hoitava aine. Itselläni se on edelleen pelkkä sheavoi. Hiuksia voi kevyesti puristella kuivemmaksi mutta tätäkään ei suositella kaikille hiuslaaduille.

Nilotica- sheavoi hoitaa päästä varpaisiin ainutlaatuisen rasvahappokoostumuksensa ansiosta.

Ensi kerralla otan käyttöön pellavansiemengeelin (PSG). Sen tarkoituksena on pitää kiharat muodossaan vielä paremmin. Ravitsevana naamiona voi käyttää banaanista, kreikkalaisesta tai turkkilaisesta jugurtista, hunajasta ja muista ruoka-aineista valmistettua smoothieta. Sekin ehkä seuraavalla pesukerralla tulee kokeiluun. Lähestyn tätä siis melko rennosti ja uteliaisuudella. Joillekin metodi avaa aivan uuden maailman vapautettujen hiusten ja itsehoidollisten rituaalien myötä. Missään nimessä ei kannata tästäkään stressata vaan pitää hiuksistaan huolta hyvillä aineilla jotka eivät rasita kehoa eivätkä luontoa.

Julkaistu

Hamppu elintarvikkeena

Kasvisproteiinit täydentävät upeasti ruokavaliotamme ja ovat nykyään helppokäyttöisissä muodoissa saatavilla. Hamppu on mielestäni erityisen ihastuttava monipuolisuudessaan, siksi haluankin tähän jakaa tietoutta siitä.

Hamppu (Cannabis sativan hyötylajike) on Suomessa vanha viljelykasvi, josta tehtiin aikanaan kestäviä köysiä, purjeita ja vaatteita. Hamppukuituja käyttämällä saatiin kestävyyttä myös paperiin. Ennen keinokuitujen tuloa hamppua viljeltiin Suomessa melko laajalti. Tämä monikäyttöinen ja ravitsemuksellisesti arvokas kasvi on palannut viimein ruokapöytiimme.

Hampunsiemenissä on 24% proteiinia, ja aminohappokoostumus on täydellinen. Siemenet sisältävät kaikkia ihmisen solujen rakentamiselle välttämättömiä aminohappoja! Jopa yli kolmannes hampun siemenestä on ravitsemuksellisesti erittäin arvokasta öljyä. Hamppuöljyssä on yli 80 % monityydyttymättömiä rasvahappoja, joista pääosa on ihmiselle välttämättömiä omega-3 – ja omega-6 -rasvahappoja. Hamppuöljyn rasvahappokoostumus on monipuolisempi kuin tavallisimmin käytettyjen kasviöljyjen ja se on ihmiselimistölle ihanteellisessa suhteessa.

Hamppuproteiini
Hamppufarmin luomuhamppuproteiini

Hamppu on ympäristöystävällinen vaihtoehto, koska sen viljelyssä ei tarvita tuholais- eikä rikkakasvihävitteitä. Sillä voitaisiin myös korvata ulkomaisen soijan käyttöä monissa elintarvikkeissa. Eläimillekin se on varsin sopivaa ravintoa ja sillä voitaisiin korvata soijan käyttö rehuissa.

Öljynpuristuksesta jäljelle jäänyt rouhe on ruoanlaitossa paitsi kokonaisia siemeniä helpompi. Rouheen öljypitoisuus vaihtelee valmistajan mukaan, mutta on yleensä noin 10 %. Siksi rouhepussi kannattaa tyhjentää ilmatiiviiseen purkkiin ja säilyttää jääkaapissa, jotta rasvat eivät härskiintyisi. 

Vegaaniliiton sivulta löytyy hyviä reseptejä joita kokeilemalla aukeaa aivan uusi maailma. Itse valmistetut “kermat” ja jukurtit vaikuttavat mielenkiintoisilta ja sopivat erittäin hyvin sekasyöjänkin ruokavalioon.

Vielä kun hyviä hamppukankaita olisi saatavilla! Puuvilla on suurempana prosenttina niissä, joita olen löytänyt joten paremmista ehdokkaista saa antaa vinkkejä.