Askaisten Prännäri

Askaisten Prännäri logo

Askaislaisen omakotitalon autotallissa soi ranskalainen kahvilamusiikki ja tuoksuu tuoreen kahvin aromit. Täällä pitää majaa pienpaahtimo Askaisten prännäri Oy Villnäs brännare Ab, joka on yhtä kuin Anna-Mia Rinne-Saarinen ja Kimmo Saarinen, ja se on ehkä Suomen pienin paahtimo.

Pariskunta on remontoinut autotallista elintarvikelainsäädännön mukaiset tuotantotilat. Kaikki alkoi mutteripannusta ja erilaisten kahvien maistelusta. Paahtaminen vaatii kellontarkkuutta, joten se sopii Kimmon hoidettavaksi, ja luovalle ja ehkä suurpiirteisemmällekin Anna-Mialle etiketit ja pussitus.

Kokeilut erilaisia papuja maistellen ja kahvia eri välineillä valmistaen veivät mennessään. Omaa pientä paahtolaitetta etsiessä jo mietittiin, että kahvia voisi sitten yrittää myydä muillekin. Kokonainen raakapapuhan säilyy melko pitkään, mutta paahdettuna kahvi on aina parempaa mitä tuoreempaa se on ja siksi Prännärin suositus on nauttia kahvi kahden kuukauden sisään paahtamisesta vaikka tuote itsessään on käyttökelpoinen paljon pidempään.

Nimi keksittiin aikanaan kodeissa yleisesti olleista veivattavista paahtimista. Sellainen on yrityksen logossakin, jonka on suunnitellut askaislainen Roosa Inkinen.