ChocoSomnia

Suuhygienististä suklaayrittäjäksi
Suklaamestari Riikka Ojasella on aina ollut intohimo ja mielenkiinto suklaata kohtaan. Ja olihan hänellä suklaan käyttäjänäkin vuosien vankka kokemus. Riikka on kotoisin Sodankylästä ja hän opiskeli Turussa suuhygienistiksi. Veri veti kuitenkin takaisin pohjoiseen ja hän muutti Ouluun 2017. Ajatus yrittämisestä kehittyi pikkuhiljaa. Äitiyslomalla vuonna 2010 Riikka suoritti yrittäjän ammattitutkinnon. Äitiyslomalta palatessa hänellä ei ollut odottamassa vakityötä johon palata, joten aika oli kypsä uudelle aluevaltaukselle.

ChocoSomnian juuret suklaan lähteillä
Juuri ennen yrityksen perustamista selvisi, että Riikan kaukaiset sukujuuret vievät Belgian Valloniaan, kuuluisalle suklaanvalmistusalueelle. Tämäkin tieto vahvisti ajatusta siitä, että nyt on sopiva hetki hypätä suuhygienistin työstä hauskasti ilmaistuna “pimeälle puolelle” eli suklaan tekijäksi. Koulutusta suklaan käsittelyyn Riikka on hakenut Belgiasta sekä kotimaan kollegoilta.

ChocoSomnia on perustettu vuonna 2015. Yrityksen nimi tupsahti Riikan mieleen, kun hän mietti, mikä kuvaisi parhaiten hänen intohimoaan. ChocoSomnia on yhdistelmä englantia ja latinaa. Choco tarkoittaa suklaata ja somnia unelmointia tai uneksimista. Selvää oli, että vieraskielisellä nimellä on paremmat mahdollisuudet tulevaisuudessa myös kansainvälistymiseen.

Rivitalon keittiöstä kohti suklaavallankumousta
Alkuun Riikka valmisti suklaita pienessä rivitaloasuntonsa keittiössä. Kun suklaata alkoi ostamaan muutkin kuin sukulaiset ja heidän tutut oli aika hankkia isompi keittiö tai liiketila. Riikka muutti joulusesongin jälkeen omakotitaloon, jonka pääkriteerinä oli riittävän suuri keittiö ja suklaan valmistus jatkui isommilla määrillä. Liiketilan hankkiminen tuli ajankohtaiseksi, kun tuntemattomat postimiehetkin tulivat jo ostamaan suklaata hänen keittiöstään. Vuonna 2018 Riikka otti rohkean askeleen ja vuokrasi Oulun keskustan tuntumasta liiketilan, jossa on tuotantotila sekä kivijalkamyymälä.

Suklaan maailmassa Riikka pääsee koko ajan oppimaan uusia taitoja ja luomaan uusia makuyhdistelmiä. Suklaa sopii yhtä lailla arjen pieneksi luksukseksi kuin juhlistamaan suurempaakin tärkeää tilaisuutta tai hetkeä. Hänestä on ihana nähdä, kuinka onnellisiksi ihmiset tulevat saadessaan tai antaessaan suklaata.

ChocoSomnian yrittäjät Riikka ja Jenna – Kaksi palkittua yksinyrittäjää yhdistivät voimansa
Riikka oli tavannut Jenna Antinmaan Pohjois-Pohjanmaan nuorten yrittäjien tapahtumissa useita kertoja. Jennalla oli oma yritys, joka järjesti yritystapahtumia. Heidän jutut meni tosi hyvin yksiin ja he viihtyivät samanlaisten asioiden äärellä, koska Jennakin on intohimoinen suklaasta nautiskelija.

Riikka ja Jenna olivat molemmat pokanneet yksiyrittäjäpalkinnot peräkkäisinä vuosina, joten oli sanomattakin selvää, että heissä oli tahtoa ja voimaa yrittäjinä. He haluavat molemmat kehittää itseään koko ajan ja uskoa tulevaan. Vuonna 2019 syksyllä Jenna myi oman tapahtuma-alan firmansa ja osti ChocoSomniasta osuuden. Tämän myötä ChocoSomniasta tuli osakeyhtiö, jossa on kaksi intohimoista yrittäjää. Tapahtumien ammattilaisena Jenna lähti kehittämään myös suklaisia elämystapahtumia ChocoSomnialle.

Riikka pääsee keskittymään nyt 100 % suklaan tekemiseen ja makumaailmojen hiomiseen, kun Jenna hoitaa myynnin ja markkinoinnin. Jennan työuran aikana luomat verkostot ovat siivittäneet ChocoSomnian kovaan kasvuvauhtiin.

Lisää kasvua
ChocoSomnian omistuspohja kasvoi vielä kesäkuussa 2020, kun mukaan tuli kolmas osakas Mika Lähteenmäki. Mikalla on 20 vuoden yrittäjyystausta sekä valtava intohimo suklaaseen ja bisneksen kehittämiseen. Päivittäisessä tekemisessä Mika ei ole mukana, mutta tulee aina tarvittaessa hoitamaan maistelumestarin virkaa, kun uusia tuotteita kehitellään. Mikan panos tulee vauhdittamaan ChokoSomnian kasvustrategiaa.

Herkulliset suklaat ja muikeat suklaaelämykset
Nyt tarkkaan harkittuja makuyhdistelmiä ja ammattitaidolla valmistettuja suklaita pääsevät maistelemaan kaikki. Makuja on useita, ja ne vaihtuvat vuodenaikojen mukaan. Keväällä ja kesällä nautitaan keveästä raikkaudesta, kun taas joulun alla konvehdeissa maistuvat esimerkiksi pipari ja inkivääri.

Erittäin suosittuja ovat olleet myös suklaaelämykset. Suklaatyöpajat sopivat täydellisesti yritysporukoille, koska siinä on todella yhdessä tekemisen meininki herkkujen äärellä. Yhteen hiileen puhaltaminen, pieni kilpailuhenkisyys ja sormien uppottaminen suklaaseen tuntuu toimivan jokaiselle ryhmälle. Tämä parin tunnin työpaja on tuottanut osallistujille uusia elämyksiä ja onnentunteita. Lisäksi ChocoSomnia järjestää Suklaatasting tilaisuuksia, Suklaajoogaa ja Suklaameditaatiota.

Oulun kivijalkaliike sijaitsee osoitteessa Mannenkatu 2. Siellä pääset näkemään, kuinka suklaa valmistetaan!