Ecokoti

“Minulla olisi yksi tarina kerrottavana. Kuka minä olen? – Se selviää sinulle myöhemmin, kun rohkenet nyt heittäytyä mukaani. Tällä tarinalla on monta alkua, mutta yksi loppu.

Tarinamme keskiössä on voimakastahtoinen, tiivis, rakkauden täyteinen perhe, jolla on yhteinen unelma. Oma yritys, verkkokauppa ja mahdollisuus avata ovi ihmisille omaan ekologiseen elämäänsä. Tähän sisukkaaseen perheeseen kuuluvat perheenpäät Mira ja Kari, sekä seuraavan sukupolven edustajat, tytärkaksikko Oona ja Salla.

Kuten aiemmin mainitsin, tällä tarinalla on monta alkua, mutta jokaisen muistelutuokio on tuonut heidät samaisen kahvipöydän ääreen ja oman yrityksen seinien sisälle. Ennen kuin jatkamme aamuista kahvitteluhetkeä tuon pöydän ääressä, täytyy meidän palata reilu parikymmentä vuotta taaksepäin.

Ekologisen elämän ensiaskeleet

Pikku Oona makasi keskellä eteisen lattiaa, autuaan tyytyväisenä nosteli multaa sieltä ja päätti myöskin vähän maistella sitä. Isosisko Salla kiljui vieressä kauhunsekaisin tuntein: “Äiti, äiti! Mitä Oona tekee, se syö multaa lattialta!”

Äiti Mira nosti Oonan lattialta ja rauhoitteli toista kiljuvaa lastansa. Tämä hetki on iskostunut Miran päähän varmasti koko loppuelämäksi. Päässä jyskytti vain yksi ajatus sillä hetkellä: mitä kaikkea tuo pieni kullannuppuni on mahtanut saada lattialta suuhunsa. Siihen aikaan, kun nämä perheen toivot olivat pieniä, pesuaineet olivat värikkäitä ja todella voimakkaan tuoksuisia.

Samanlaisia värikimaroita löytyy marketin hyllyiltä varmasti vielä tänäkin päivänä, mutta tämän perheen elämässä alkoi tuona hetkenä uusi aika. Hyllyt täyttyivät soodasta ja etikasta, eikä sen koommin ole tarvinnut marketin pesuaine valikoimaa enempää tutkia. Pesuaine vaihdoksen myötä, myös nuoremman tyttären iho ongelmat alkoivat ratkeamaan kuin itsestään.

Kun ensiaskeleet myrkyttömään elämään oli otettu, alettiin kiinnittää huomiota myös kierrätykseen. Ekologinen elämä alkoi toden teolla juurtumaan tähän perheeseen. Maitopurkit pestiin, jogurttikupit huuhdeltiin ja hyvin usein päätyivät tyttöjen askarteluhetkiin. Vaatteita pystyttiin kätevästi kierrättämään neljän vuoden ikäeron ansiosta ja myöhemmin varttuessaan kirpputorit tulivat kaikille varsin tutuiksi. Aina on kuitenkin ehjää, siistiä vaatetta päälle löytynyt, eikä koskaan ole tarvinnut pussi päässä kävellä peitelläkseen häpeää.

Luonto on ollut koko perheelle aina hyvin rakas paikka. Monet kerrat he kulkivat pitkin metsiä, etsien marjoja ja sieniä. Ihailivat auringonnousua, ja -laskua, kaikkia niitä neljää ihanaa vuodenaikaa, jotka meille on suotu.

Vuodet kuluivat, kesä vaihtui pian syksyksi ja tyttäret kasvoivat silmissä. Leikit hiekkakasoilla jäivät pian taakse ja edessä olivat odottamassa uudenlaiset haasteet. Koitti päivä, kun perhe muutti maalta kaupunkiin, Varkauteen. Elämä kaupungissa oli alkuun melkoinen kulttuurishokki, mutta periksi ei annettu ja uudet elämäntavat pysyivät tiukasti muistissa.

Pieni perheemme osasi kierrättää, osasi korjata asioita, ja heillä oli toisensa. Mitään ei puuttunut. Paitsi lumitöiden kanssa saattoi joskus olla hieman vääntöä, joten ehkä jonkin asteiselle miehenmallille olisi vielä tilaa tässä idyllissä?

Maailmanloppu on tulossa

Tarinaan tuleekin hyvin pian muuttuja. Eräänä kauniina marraskuisena päivänä, Mira osti kahvia matalaääniseltä mieheltä. Tämä sama mies käveli alttarille vuonna 2009 ja sanoi tahdon Miran edessä. Sainpas tämän kuulostamaan dramaattiselta.

Mutta tarina on tosi, ja sitä hetkeä, jos mitä voisi kutsua rakkaudeksi ensisilmäyksellä. Puhun samalla myös tyttärien puolesta, jotka ottivat Karin avosylin vastaan ostamaan heille nallekarkkeja ja kertomaan kaiken mitä tytön pitää tietää jääkiekosta. Kari tuli perheen elämään jäädäkseen, mutta ei oikein tiennyt mitään näistä “viherpiipertäjien” jutuista.

Ei siihen kuitenkaan kovin pitkää tovia mennyt, kun Kari pääsi jutun juoneen mukaan. Eikä aikaakaan, kun olikin hänen vuoronsa päästä huomauttamaan teini-ikäiselle Sallalle maitopurkkien huuhtelusta.

Tässä vaiheessa myös Salla alkoi suhtautua aina yhtä vakavammin kierrätykseen ja ekologisuuteen. Koulu oli tehnyt tehtävänsä, ja Oonan dramaattisin hetki siihen astisessa elämässä on päivä, kun Salla tuli koulusta kotiin ja kertoi ilmastonmuutoksesta. Sai sen kuulostamaan siltä, että maailmanloppu on tulossa.

Asian olisi voinut tietysti kertoa hienovaraisemmin, jotta väärinkäsityksiltä olisi vältytty. Toisaalta molemmilla meni kerralla jakeluun, miksi meillä kotona kierrätetään. Miksi tulisi miettiä kaksi kertaa ennen kuin toimii, ja miten omat valinnat vaikuttavat ympäristöön.

Sydämen asiana luonto

Mira alkoi yrittäjäksi vuonna 2012. Niin rohkea, työntekoa pelkäämätön nainen ja matikkapää vailla vertaa. Kuitenkin kun yksin kantaa vastuun kaikesta, hiipii väkisin aika-ajoin mieleen ajatus yhteisestä yrityksestä.

Haavetta yhteisestä yrityksestä siivitti entisestään tuo talon miesmalli, viimeisen päälle myyntimies. Voi herranen aika millaisen yrityksen nämä kaksi saisikaan aikaan. Muutaman kerran siitä käytiinkin yön hämärinä pikku tunteina keskustelua.

Unelma syntyi, haavekuva siitä millaista olisi tehdä puolisonsa kanssa töitä yhteisen päämäärän eteen. Eipä Mira tuossa vaiheessa arvannutkaan, että tähän yhtälöön tulisi myös nuorempi sukupolvi liittymään. Yhden ihmisen unelmasta tulisi pian neljän ihmisen unelma.

Vuosi 2018, lämmin syyskuinen iltapäivä. Perhe vietti yhteistä aikaa kahvipöydän ääressä, kun Mira otti jälleen unelmansa puheeksi. Idealle omasta yrityksestä, oli vähän tyttöjen keskuudessa naureskeltu ja varsin hyvää huumoria revitty siitä millaista olisi olla työkaveri keskenään. Tuon iltapäivän jälkeen vitsi muuttui todeksi ja kahden sukupolven yritys, SaKaMi Oy syntyi.

Helpoin vaihe oli nyt suoritettu. Nimet laitettu paperiin, otettu lasit kuohuvaa ja istuskeltu jälleen yhdessä pöydän ääressä. Leikki loppui lyhyeen, kun alettiin miettiä, että mitäs me olemme oikein myymässä?

Monta ideaa kerettiin pyöritellä ja muutama hiuskarva repiä päästä, kunnes yhteistuumin tajunta havahtui, että ratkaisu on aivan käsien ulottuvilla. Perheen ekologinen elämä oli jo pitkälle juurtunut ja yhdessä oli aikojen alussa tehty päätös, ettei mitään ylimääräistä ja turhaa osteta.

Vuosien varrella oli tarttunut mukaan vallan hyviä reseptejä pesuaineista, mitä mahtavimpia käytännön vinkkejä, sekä vanhemmilta opittuja neuvoja, joita voisi hyödyntää nykypäivän elämässä. Lause “Sydämen asiana luonto” jäi myllertämään kaikkien mahan pohjalle, kun palaverin jälkeen kaivauduttiin koteihin yöpuulle.

Päätös oli tehty ja myyntiin haluttiin tuotteita, jotka eivät vahingoita luontoa, ihmisiä eikä eläimiä. Halu auttaa ja tarjota ekologisia vaihtoehtoja asiakkaille syttyi palamaan. Punaisen langan löydyttyä tarvittiin paikka, missä tuotteita aletaan myymään ja verkkokauppa oli kaikilla yhteinen haave alusta asti.

Hommahan tapahtuu niin helposti, että sanotaan Oonalle: tee verkkokauppa. Ja niin siinä kävi. Oonan aivot pääsivät oikein tehotreeniin ja visuaalinen silmä puhkeamaan kukkaansa. Hän teki itse verkkosivut alusta loppuun, kuvasi tuotteet ja auttoi muuta perhettä kestämään kärryillä.

Ei tuota taitoa voi kuin vierestä ihastella, kuinka kivuttomasti se käy, kun vaan osaa hommansa. Ongelmilta ei säästytä koskaan tietotekniikan ihmeellisessä maailmassa, mutta tuo lehmänhermoinen soturi puski homman käyntiin. Ecokoti.com oli auki.

Mihin kaikkeen nämä kädet pystyvätkään?

Verkkokauppa oli rakennettu ja toimipaikka, missä kaikki taikuus tapahtui, oli Miran ja Karin 20 neliön varastohuone. Noitten neliöiden sisään mahdutettiin toimisto, pakkaamo, tuotanto. Voi veljet mikä viritelmä…

Eräänä iltana Salla yritti opetella verkkokurssin avulla, miten tilataan tavaraa kauppaan ulkomailta. Hermothan siinä meni ja melkein yksi upouusi läppäri. Ajatus alkoi kytemään, mitä me voimme tehdä itse? Mitä oma äiti ja äidinäiti on opettanut?

Miltei juoksujalkaa hän kiirehti Oonan luokse iltakahville ja näytti innoissaan vanhan kassakuitin taakse tuherreltua laskelmaa ja ohjetta pyykkietikasta. Vähän siitäkin kerkesivät tyttäret vitsiä heittää, kunnes näkivät Miran ja Karin ilmeet. Eihän tämä mikään vitsi ole, vaan ihan varteen otettava idea.

Pyykkietikan valmistus aloitettiin. Kuitenkin siinä vaiheessa, kun äiti huomaa alakerran ovella, että seuraavassa kerroksessa on valmistettu pyykkietikkaa, on aika siirtyä elämässä eteenpäin. Pian silmien eteen siunaantui reilu 80 neliön liiketila. Siinä olikin ihmettelemistä, millaista on työskentely, kun ei tarvitse istua sylikkäin.

Illat vierivät, vuodenajat taas vaihtuivat. Tuotteita alkoi tulla tasaisesti lisää ja etenkin niitten valmistamisessa kehityttiin koko ajan. Sitten eräänä heinäkuisena iltana oli Karin vuoro tiputtaa pommi pöytään. Tässä olisi konetiskitabletti. Itsetehty, myrkytön, ekologinen. Ja vieläpä sydämen mallinen.

Pienenä salaisuutena syntynyt, muutaman kerran pöydille ensimmäiset erät kuohunut. Mutta mikä täydellisyys siitä syntyikään, kun se vihdoin kesti kasassa. Tämä kauan kaivattu myrkytön konetiskiaine laukaisi pienen perheyrityksen Suomen kartalle ja asiakkaiden tietoisuuteen.

Mistä on pieni Ecokoti tehty?

Yritys on ollut tälle perheelle alusta asti sydämen asia. Sen eteen tehdään töitä, sen halutaan nähdä kehittyvän, kasvavan ja tarjoavan koko perheelle elannon.

Mikä tämän perheen vahvuus on? Valtava elämänilo. Kun yhdistetään kaksi sukupolvea täynnä ideoita ja rakkautta, halua tehdä töitä hyvin ja pitkään, on menestystarina valmis. Ripaus loputonta huumorintajua viimeistelee saumattoman yhteistyön.

Lupasin kertoa sinulle lopussa kuka minä olen.

Minä olen unelma, joka noiden neljän päässä on kehittynyt. Olen haave, joka elää ja hengittää vahvasti joka päivä. Olen etuoikeutettu kertomaan tämän perheen tarinaa, jolla ei ole vielä loppua. Tämä on vasta sen alku, joka kertoo perheen rakkaudesta luontoon, ihmisiin ja eläimiin.

Tervetuloa meille palveltavaksi ja osaksi meidän tarinaamme.”